fredag 30 oktober 2009

typ "svar på tal" fast ändå inte, mer ett förtydligande

Fick en kommentar av min käraste syster på föregående inlägg: "sager konsummenten nr 1 ;)"

Och det jag vill poängtera är jag inte tycker att själva konsumerandet är något fel, utan att idag sker nästintill all konsumtion på någon annans bekostnad. Jag skulle vilja veta att allt det jag köper varken gjort skada på djur, natur eller människan som varit med och tillverkat/odlat produkten/varan. Det tycker jag är en självklarhet. Men tyvärr så är det inte så idag. Allt är inte Fairtrademärkt eller organiskt/ekologiskt och det finns definitivt inget som är både och. Det borde också vara en självklarhet. Varför ska man behöva välja mellan fairtrade och ekologiskt?

Det jag tycker är tråkigt är också att när nånting uppmärksammas så görs det endast en kort period. Ringarna på vattnet ebbar tillslut ut utan att kanske något förändrats överhuvudtaget.

Fredrik Gerttens dokumentärfilmen Bananas! tar upp de faktum att bananodlare har blivit sterila och odlarna har nu stämt Dole Food Company som det gäller i detta fallet. Min fråga här är hur ser det då ut på andra stora fruktföretag? Vilket fall som helst - köp ekologiskt!

Kanye West har även uppmärksammat problemet med conflict diamonds eller blood diamonds som oftast kommer från västra Afrika. Detta resluterade i en låt. Idag är det desto lättare att få tag i så kallde conflict-free diamonds.

4 kommentarer:

 1. Well, med tanke på att det skulle behövas ungefär 5 jordklot med tanke på hur mycket vi konsumerar så GÅR det inte att konsumera utan att miljön tar skada, spelar ingen roll hur ekologiskt något är; det är alltid jordens resurser som utarmas. Vi behöver konsumera schysstare absolut, men också mindre.

  SvaraRadera
 2. Självklart behöver vi alla konsumera mindre. Det är inte neddragningen på konsumtion som är det svåra - bara var och en tar sitt ansvar. (vilket de/man/vi visserligen inte gör). Samhället idag bygger på konsumerandet och jag anser att det jag väl bestämmer mig för att konsumera borde vara både ekologiskt, organiskt och fairtrade och allt vad det heter. Det jag här vill uppmärksamma är att det vi konsumerar kommer med ett bagage. När jag vill köpa en banan så vill jag inte att bananodlarna som odlat denna banan ska riskera sterilitet av det bekämpningsmedlet som används. Eller om jag skulle få för mig att köpa en diamantring (!?!) så vill jag ju inte att det ska vara en conflict diamond. Detta tycker jag borde vara en självklarhet, men det är det inte. Jag vill ha mer medveten konsumtion, medvetna konsumenter.

  SvaraRadera
 3. syster retades ju bara lite ;)

  SvaraRadera
 4. det vet jag väl, ville bara förtydliga det jag menade ;)

  SvaraRadera